2010. november 8.

Sütőtökös rakott rizs

Nagyon kis finom, a csíkok által izgalmas étel. Ebben a kis agyagedényben meg ráadásul rettentő aranyos is. Szerintem.
A sütőtök ízvilága erősen télies hangulatba tud ejteni, de talán így ebben a novemberi ködös-esős időben ez már nem is olyan nagy baj. Elvégre egyszer van tél egy évben, mikor együnk ilyeneket, ha most nem!



Hozzávalók:
              4 dkg rizs
             1 fehérrépa
             fél vöröshagyma
             3 szelet sült sütőtök
             1 tojás
             reszelt szerecsendió
             só


A rizst 1 evőkanál olajon fehérre pirítjuk, majd felöntjük majdnem 2 dl vízzel. A megpucolt fehérrépát karikában, a hagymát apróra vágva adjuk hozzá. Kicsi sóval ízesítjük. Addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul, és elfő a leve. Ha már csak egy pici lé van rajta, levesszük a tűzről, és lefedjük. Jó sok petrezselymet vágunk bele, és elkeverjük
A tálka belsejét hajszálvékonyan kikenem vajjal, az aljára teszek a rizsből, és ellapítom. Erre a meglévő tökmennyiség felét csak úgy simán elkenem a felületén, a lényeg, hogy mindenhol szépen takarja, és nagyjából egyenletes legyen.
1 tojásfehérjét habbá verek, abba is pici sót, és jó sok szerecsendiót reszelek. A habhoz egy kevés tejet öntök, óvatosan elkeverem, és a sütőtökre kenem.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütöm, míg a tetjén a tojás szép barnás színt kap. Az agyagedény olyan szempontból is jó, hogy a sütőt jóval hamarabb le lehet kapcsolni, mert ha egyszer felmelegszik, utána sokáig tart mire kihűl, addig is hőt bocsát ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése