2010. december 16.

Duplacsokis cookie

Nagyon-nagyon finom. És baromira csokis. Látszik, hogy nem magyar recept. Olyan tipikus amerikaiasan apait-anyait beleadós. Az amit ha kettétörsz, szinte áll benne csoki. Az aminek már a látványától is hízol. Az, aminek már a tésztája is olyan mint egy furcsa állagú csokifagyi. Kicsit a mértékegységekkel ugyan megszenvedtem, de hálistennek hogy van internet, ahol csak beírom a gógliba, hogy ouncia vagy fahrenheit átváltás, és máris kiadja a nekem kellő számokat. Na igen, a technika csodái.
Remélem a telekis nép is értékelni fogja, és megveszik. Vagy ahogy Zsuzsi mondta: na itt a feladat, megkeresni amit elköltöttünk!


Hozzávalók: 20-22 dkg étcsokoládé
                    2 dl liszt
                    3 evőkanál kakaópor
                    2 teáskanál sütőpor
                    10 dkg puha vaj
                    2 dl cukor
                    2 nagy tojás
                    1 evőkanál rum
                    csipet só
                    1/4 dl tej (lehetőleg minél zsírosabb)

Az étcsokit vízfürdőben felolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk.
A vajat és cukrot keverjük ki, majd adjuk hozzá a tojásokat , tejet és rumot is. A lisztet, kakóport, sót, és sütőport keverjük össze. A nedves és száraz hozzávalókat jól keverjük egyneművé, majd adjuk hozzá az olvasztott csokinkat is. (Ha egy kicsit áll, elég érdekes állaga lesz, bár a mostani sem egy átlagos keksztészta.)
Előmelegítjük a sütőnket 175 CELSIUS fokra :), majd viszonylag nagy helyet hagyva, diónyi kupacokat rakosgatunk. Nekem egyszerre 6 fért el, volt, hogy még össze is nőttek. És itt jön a móka, el kell találni, hogy mi az amikor még finoman lágy a belseje, de már nem esik atomjaira azon nyomban, ahogyan megpróbáljuk levenni a sütőpapírról. Kb. 9 perc. Ami őgy épül fel, hogy betesszük sülni, aztán a hetedik percnél, mikor már olyan nem rossznak néz ki, kivesszük, megtapasztaljuk, hogy hú basszus, a közepe még nagyon lágy, kicsit megnyomkodjuk a tetejüket, amitől, meg a hőmérsékletváltozástól persze, abbahgyják a felfelé nődögélést, és inkább a sülésre koncentrálnak. Én így tapasztaltam. És akkor a 9. percben szépen ki lehet venni, majd kivinni az erkélyre/jó hűvösre. Ne nagyon mozgassuk, mert szét fognak törni. Aaztán mire a következőt vesszük ki, szépen visszahozzuk, és már szilárd, de mégis puha.
Kb. 17 cookie lesz ennyi tésztából. A recept a hungerstruck oldalról van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése