2010. december 25.

Kelt sós kiflike

Anya ezzel várt volna minket, ha előbb sikerül hazaérnünk... Így csak fadíszítés közben lett kész, ami nem volt rossz, mert melegen-puhán annyira finom foszlós volt! Vagy ahogyan apa nevezte faszlós...XD Persze most se rossz, de az az ultrafriss állapot... szerintem akkor kell megenni, amikor még éppen csak kivettük a sütőből, és már szét tudtuk szedni. (Értsd. nem égeti szét a szánkat.)



Hozzávalók: fél kg liszt
                    1 evőkanál só
                    5 dkg élesztő
                    kb 2,5 l tej
                    12,5 dkg margarin
                    köménymag
                    1 tojás

Az élesztőt, és egy kevés cukrot a langyos tejben felfuttatjuk.Összegyúrjuk a liszttel, sóval, és a fél olvasztott margarint belekeverjük. Kelesztjük.
Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a maradék margarinnal(azt is olvasztjuk), majd bőven megszórjuk köménymaggal. Csíkokra vágjuk, azt kb 10 cm-es négyzetekre, majd a négyzeteket felezzük két kisebb háromszöggé. Szorosan feltekerjük, megkenjük az egész tojással, megszórjuk köménnyel-darabos sóval, és a tepsibe úgy rakosgatjuk, hogy szorosan egymáshoz érjenek. Ha nem így tesszük, nem felfelé fognak nőni, hanem szétesnek. Itt még fél órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, míg szép aranybarnára nem sülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése