2011. január 19.

Kiribath



Ha hasonlítani akarnám, olyan mint a mi rizskochunk. Vagyis nem a miénk, de olyan. Ez az az étel, amit Sri Lankán mindenki fogyaszt. A szegény, a gazdag, az összes szállodában megtalálható volt a reggeliben, és mindenhol hasonló volt. Hol barnább, hol fehérebb, hol krémesebb, hol szárazabb, de ismerősek. És mindenhol oda volt mellé készítve a 4 féle ízesítő szósz, brutálcsípős ízekben. Az elején jókislány voltam, mindenhol mindegyiket megkóstoltam, aztán kialakult bennem, hogy na ez a száraz fajta nekem túl erős, ezt a curryszagút nem szeretem, és már látásból tudtam, hogy mi az amiből szedni kell. Mert finom. Hihetetlen milyen szószokat tudnak kitalálni. De mikor a 4. nap után a fürdőben azt vettem észre, hogy az arcomon lévő pattanások az óvintézkedéseim ellenére is vészesen sokasodnak, leálltam. Sokan állítják, hogy az étkezés nem látszik meg a bőrön. Na, ez nálam nem igaz. Ha fűszereset eszek - pláne huzamosan -  nagyon csúnyán kipattog a fejem. Rosszabb, mint menstruáció előtt. Mikor erre ráeszméltem, nem kellett magam sokáig győzködni, fojtattam tovább a kiribathok evését, lekvárral.
Az eredeti Sri Lankai


Hozzávalók: 6 evőkanál rizs
                   5,5 dl víz
                   1 teáskanál só
                   2 dl kókusztej ( Sri Lankán mindenhez kókusztejet használnak. Ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy 20 forintért utánunk dobnak egy kókuszt, abból meg minimum fél liter tej kinyerhető. Ráadásul a kókusztej megbízhatóbb minőségű is mint a tehéntej, tekintve, hogy a tehenek az út melletti szemétkupacokból táplálkoznak. De mivel Magyarországon nem ez a helyzet, és a kókusztej meglehetősen drága-450 forint 2 dl- magam szoktam csinálni. Nem vacakolok, 2 dl tejbe jöhet 4-5 evőkanál kókuszreszelék, jól felforraljuk, kicsit állni hagyjuk, majd egy szűrőn keresztül beleöntöm az ételbe. A szűrő felfogja a kókuszreszeléket, amit érdemes kinyomkodni, mert alaposan meg tudják szívni magukat. És természetesen nem olyan mint az autentikus, de... majd Sri Lankán!)
                   fél teáskanál őrölt kardamom

A rizst feltesszük főni a vízben, sózzuk, majd ha elfőtte a levét, hozzáadjuk a kókusztejet és kardamomot. Kivajazott tepsibe simítjuk, majd 180 fokon addig sütjük, míg magába nem szívta az összes folyadékot. Vigyázzunk, ne süssük túl, nem baj ha krémes még egy picit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése