2011. február 1.

"Sri Lanka" kenyér

Bevallom, a cím egy kicsit hamis. One hand, Sri Lankans don't eat bread, on the other hand, I named this Sri Lankan bread, because of the ingredients.
Szóval semmi köze Sri Lankához. Csak a hozzávalóknak. Mint a curry, kardamom, amik ugyebár tipikus Sri Lanka-i fűszerek, bár tény, csak a helyi bioboltban vettük őket. Ellenben a csípős ízesítésű levéldarabkás mogyoró full eredeti, mert Colombo mellett vettük valamilyen kisboltban. És azóta sem sikerült megennem. ^^ Baromira csípős. De így a kenyérben nem érződik.

A nosztalgia meg azonnal megszállt, amint belekevertem a curryt a tésztába. Megelevenedett előttem az ottani ebédlők mindegyike, és szinte rosszul lettem a szagtól. Ugyanis a currynek van egy nagyon jellegzetes, számomra büdös szaga. De lehet csak megutáltam annyit ettem ott. Ugyanis mindenbe tettek, piszkosul nagy mennyiségben. Főleg a rice&curry-hez járó szószokba. Blöeee.... :S
De amilyen hülye vagyok, ha elém raknának egy adaggal, tuti ennék belőle. Persze csak és kizárólag ott.

Hozzávalók: 15 dkg magos rozskenyérkeverék
                      10 dkg grahamliszt
                      4 púpos evőkanál zab
                      3 púpos evőkanál szotyi
                      3 evőkanál Sri Lanka-i mogyoró ( a lényeg, hogy legyen naggyon csípős)
                      3 dkg tönkölypehely
                      5 dkg lenmagpehely
                      1 evőkanál sikér
                      fél fekete kardamom reszelve
                      fél teáskanál currypor
                      fél teáskanál só
                      fél citrom reszelt héja
                      2 dl langyos víz+2 dkg élesztő+csipetnyi fruktóz
                      2 dl langyos víz
                      1 evőkanál olívaolaj

Az élesztőt a fruktózzal felfuttatjuk a langyos vízben.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a már hólyagos élesztőt, az olajat, és a langyos vizet is hozzáadjuk. Dagasztókarú robotgéppel jól összedolgozzuk, majd egy nagyobb edénybe forró vizet teszünk, a tésztás edényünket beleállítjuk, és jól betakargatjuk. Kb. 1- 1,5 óráig hagyjuk kelni, míg jó sokat nem nő.
Kibélelünk egy pástétomformát sütőpapírral, a masszát belekanalazzuk, mivel kissé ragacsos. Ha már kb-ra a formában van, vizes kézzel formát is adhatunk neki.
170 fokos sütőben kb. fél óra alatt elkészül, de mikor a teteje már viszonylag kemény, és a tű is tisztán jön ki, elkészült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése