2011. január 16.

Tortelinni

Ez is az az étel, amit már tervezek egy ideje. Hogy mégis milyen jó lenne. Mert a bolti az bolti, de a házi az olyan elegáns. Meg a zacskós termékekben az a legnagyobb nemszeretem (részemről), hogy a tölteléknek, szinte mindig ugyanolyan az íze. Teljesen mindegy, hogy sajtos, sonkás vagy gombás, egyforma. Gondolom ugyanaz az anyag, amihez más-más aromát porcióznak a különböző ízhatás eléréséhez. Ebbe nincs aroma. Csak a kizárólagos hazai. Ráadásul a tészta "egészséges" verzió is ( rita konyhájából, módosításokkal) , mert a színét a grahamliszttől kapta, nem pedig fahéj van benne, ahogyan kedves kisöcsém tippelt. Kóstolni nem kóstoltam, ugyebár a tésztájában lévő bűn miatt, de a sajtos töltelék favorit. El tudom képzelni egy kis gombával...


Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 8 dkg grahamliszt, 17 dkg finomliszt, 1 kávéskanál só

A tésztát összegyúrjuk-előre szólok, nekem nem volt egyszerű. Majd egy nagy méretű pogácsaszaggatóval (nekem 6 cm átmérőjű), kiszaggatjuk a lehető legvékonyabbra nyújtott tésztát. Kicsit lisztezzük is a deszkát, amin nyújtunk, de ne essünk túlzásba, mert utána nem lehet majd formázni a tésztát rendesen.
A fázisfotók pedig szerintem elég jól szemléltetik a töltési módozatot.

1. A kör közepére egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk.
2. Félbehajtjuk, a széleit jól lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöhessen ki.
3. A félhold széleit óvatosan egymáshoz hajtjuk, és jól összenyomjuk.
Higgyétek el, nem fog szétesni főzés közben.




Sonkás töltelék:

Kb. 10 dkg selyemsonkát ujjnyi csíkokra, majd kockákra vágunk. Beletesszük egy serpenyőbe, és hozzáadunk fél dl tejszínt. 2 csipet sóval, egy csipet borssal és egy fél marék petrezselyemmel ízesítjük. Ha már elfőtte a tejszínt, összeturmixoljuk, és tölthetjük is.




Egzotikus-többsajtos töltelék:

5 dkg fetasajtot, 3 darab minimozzarellát, és 3 dkg trappistát összekeverünk. Teflonedénybe tesszük, és hozzáadunk fél dl tejszínt. Egy csipet fehér borsot, jó nagy csipet őrölt chilit, és 3,5 dkg kókuszreszeléket adunk hozzá. Összeolvasztjuk, közben persze kevergetjük. Ha túl folyós lenne, kókuszreszelékkel próbáljuk "felitatni". Egy pár perces várakoztatás után azonnal tölthetjük is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése