2011. február 17.

Meggyes tönkölykeksz

A hétvégén elhatároztam, hogy megpróbálok átállni egy lúgos étrendre. Tudom, tudom, állandóan tervezem, hogy majd így eszem, meg úgy eszem, aztán egyiket se tartom be. De ilyen vagyok, én ezzel foglalom el magam. És ez most más, mint a többi. Úgy észreveszem magamon. Nem keseredek el ha nem működik minden rögtön az elején, idő kell az átálláshoz. Még én is csak próbálgatom, hogy miket lehet kihozni egy ilyen ritkás étrendből. Mert valljuk be, a legtöbb dolog amit szeretek, az mind savas. És nem csak az édességről beszélek. A gyümölcsről, a joghurtról, a túróról, a zabpehelyről, kávéról, kakaóról, és még sorolhatnám. Akit érdekel a teljes lista, nézze meg itt. Nem mondom, hogy csak a lúgos listából élek, a tejet nem bírnám ki. Úgyhogy annyit engedélyeztem magamnak, hogy néhány nagyon nélkülözhetetlen terméket beiktatok. Mint a tej. Vagy köles.
Ez a keksz az édesség címszóra készült. Mert az éltet.

Ez egy lúgosító étrendnek a tökéletes része lehet. Az én tudásom alapján. Mert a sötétben tapogatózom. Csak a saját ötleteim-próbálkozásaim láthatjátok majd a továbbiakban is. Persze, ha valaki nagyon akar, nyilván találhat recepteket erre a témára, de én szeretek felfedezni. :)



Hozzávalók: 5 dkg lenmagpehely
                      8 dkg főtt tönkölybúza
                      3 maréknyi apróra vágott, és kinyomkodott meggy (természetesen nem a cukros befőtt)
                      fél citrom héja
                      2 dkg xilit
                      3/4 teáskanál fahéj
                      1 csipet himalaya só
                      8 dkg tönkölybúzaliszt
                      2 evőkanál olívaolaj

A hozzávalókat összekeverjük, csak szimplán kézzel, és dió méretű, vagy egy icipicit nagyobb golyócskákat gyúrunk belőle. Ha túl száraz lenne a massza, akkor tegyünk hozzá 2-3 teáskanál vizet. De óvatosan adagoljuk, mert ha megcsúszik, akkor a nedvességét javíthatjuk.
180 fokra előmelegített sütőbe, sütőpapíros tepsiben szétnyomkodjuk ujjnyi vastagra. Igyekezzünk a kör formát tartani, a szélét is alakítgassuk, mert később szétesik.
Sütés közben jó sokáig nem látunk változást, de úgy 5-6 perc körül fordítsuk meg a kekszeket, hogy a másik oldaluk is megsülhessen, ne pedig égjen. Úgy a legjobb, ha egy picit még puha amikor kivesszük.
                                                        
                                                                20 db kekszünk lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése