2011. április 25.

Répatorta mascarponés túrókrémmel

Húsvét hétfő=locsolás. 
Kiskoromban mindig izgatottan vártam, forogtam körbe a szép csipkés ruhámban, magamból árasztva a több X-nyi kölniszagot. Büszkén vittem a kissé furcsa mintás, de mindenképpen gyermeki kezekre utaló tojást, a megérdemelt munkáért.
Aztán ahogyan nőttem, a tojások mintázata egyre kifinomultabb, precízebb lett, érdekesebbnél érdekesebb technikákkal ötvözve.
De beköszöntött a kamaszkor. Már előtte sem voltam oda az idióta versekért, a büdös pacsulival rohangászó férfiemberekért, de itt már kimondottan nem szerettem. Ciki volt, na. A tojásaim művészeti iránya pedig gyökeres fordulatot vett, jó pár embert megbotránkoztatva. Akkoriban nem értettem miért probléma, hogy a szokásos népművészeti minták helyett anarchia jel, punks not dead felirat, acélbetétes bakancs és horogkereszt került a felületre. Hiszen csak feldíszítettem azzal, ami bennem volt. Amiben hittem. Az önkifejezés egyik formája.
Ma már persze átlátom, hogy a Hitleri jelkép talán nem a legszerencsésebb választás Húsvétra. Talán kikamaszodtam magam? Valószínűleg.
Ezek után jó pár évig kimaradt a festegetés része. Először a kórház miatt, aztán a se idő se kedv állapot. Az utolsó próbálkozás a tavalyi linzertojás volt, rajta színes cukormázzal. Yuan is akkor volt itt, hogy mennyire tetszett neki! Jó volt, szép volt, de elég is. Ez a kézművesizé nem az én műfajom.

Eme hiány pótlására készült ez a torta. (A tészta külön marha jó, biztosan használom még máshoz is.) Könnyű, finom, és húsvéti. És gyors. Ami a nagy rohanásban nem árt. Ez ugyanis a harmadik este amikor negyed 10-kor állok neki tortát sütni.
Talán jövőre bonbon-mintára valami 90%-os töltött étcsokitojás...


Hozzávalók: 1 nagy és 1 kicsi répa
                      7,5 dkg vaj
                      6 dkg cukor
                      1 vaníliáscukor
                      csipet só
                      3 dkg liszt
                      2 teáskanál sütőpor
                      12,5 dkg darált mandula
                      3 tojás

A répákat megpucoljuk és lereszeljük.  A vajat kikeverjük a cukrokkal, majd a tojások sárgáját is hozzáadjuk. Összekeverjük a lisztet, sütőport és darált mandulát. A répát és lisztes keveréket felváltva keverjük a tésztához. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval. A legvégén óvatosan beleforgatjuk.
A sütőt előmlegítjük 165 fokra. A masszát egy vajazott-lisztezett 26 cm-es formába öntjük, és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.


                        25 dkg mascarpone
                        20 dkg túró
                        fél vaníliarúd kikapart belseje
                        8 dkg cukor

A krémhez a fentieket robotgéppel jól összedolgozzuk, majd a kihűlt torta tetejére kenjük.
A szélét díszíthetjük mogyorókrokanttal, apróra tört karamellásmogyoróval/dióval, a közepét pedig tejcsokiforgáccsal.




 A recept valamilyen újságból. Már nem tudom honnan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése