2011. április 10.

Medvehagymás scone mézesmustáros kencével

Hát az úgy volt... Hogy volt egy olyan felelőtlen kijelentésem, hogy sütnék valamit.
Aztán az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy pogácsát akartam. Igen, olyan szép, magas, vajas pogácsákat. Pont amilyeneket a keresztanyum szokott a pogácsából kifogyhatatlan mélyhűtőjükből elővarázsolni. Receptet azonban nem találtam, úgyhogy a saját elképzeléseim után mentem. Jó, az már más kérdés, hogy hogy az istenbe nem tudom használni a szárított élesztőt, de ha egyszer annyira praktikus! A frissnél mindig ott van a veszély, hogy pont mikor eszedbe jutna elhasználni, már csak egy szőrös barna kockát találsz a hűtőben. De szerencsére időben felismertem, hogy a pogácsáról lemondhatok. Már konkrétan az első 10 percben. Gondoltam oké. Inkább legyen valami teljesen szokatlan, mint egy elb*szott ismert dolog. És ez az. Szokatlan, de nagyon különleges. 
A sminkestalálkozón gyakorlatilag 3 kiscsaj betermelte az egész mennyiséget. Aranyosak voltak, minden egyes darabnál elmondták, hogy hát ez isteni. Ami nem meglepő, mert tényleg az. Elbűvölő ahogyan egyszerre édeskés és sós, krémes és szilárd. Tényleg nehéz abbahagyni, na. 


Hozzávalók: 30 dkg liszt
                      15 dkg vaj
                      2 kávéskanál só
                      1 tojás
                      fél zacskó szárított élesztő
                     
                      1 dl langyos víz
                      1 teáskanál cukor
                      1 csokor medvehagyma             

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzávagdossuk a medvehagymát, apró darabokban.  Egy lyukat fúrunk  keverék közepébe,beleszórjuk a porélesztőt, kicsit elvegyítjük a liszttel és a cukorral, majd ráöntjük a langyos vizet. Letakarva hagyjuk, hogy   felfusson. Ha már erősen habos a teteje, akkor dolgozzuk tésztává a tojással és a többi liszttel együtt. Hagyjuk kelni kb. 1 óráig meleg helyen.
Ha letelt a várakozási idő, gyúrjuk át, majd nyújtsuk fél ujjnyi vastagra, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval vágjunk ki belőle köröket.
Előmelegített 180 fokos sütőben, sütőpapíros tepsin süssük addig, míg el nem veszti a fényes színét, és az alja egy pici világosbarna színt kap.


A töltelék: 4  nagy evőkanál tejföl
                   3 nagy teáskanál mustár
                   2 kávéskanál méz
                   csipet só

Keverjük össze a 4 anyagot, majd vékonyan kenjük meg a félbevágott scone-okat.
                                                                                        35 db scone

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése