2011. május 31.

Csíkos kekszsüti cseresznyezselével csokimousse-tetővel

Nem fűznék hozzá túl sokat, mivel most is a könnyítsünk a hűtő/kamra tartalmán című elv dolgozott. Elég az, hogy ultraegyszerű, sütőhasználat nuku, és ráadásul frankón el lehet használni hozzá a felgyűlt piskótaszéleket, meg maradék egy-egy darab kekszeket. És az a  csokimousse...ahh, az isteni bűnbeesés. Pedig nem fűztem hozzá túl sok reményt, de ezután biztos vagyok benne, hogy használom ahol csak tudom. :) Ami egy nagy előnye, hogy egyáltalán nem édes. Sokkal inkább dominál benne a természetes íz.  (Már amennyire egy piskóta,  lehet természetes.) A kekszalap tömör, a cseresznye savanykás, a csoki krémes és naggyon csokis :).



Hozzávalók: -Világos tészta:38 dkg világos piskótamorzsa
                                                11 dkg vaj
                                                50 ml tej
                     - Sötét tészta: 30 dkg sötét piskótamorzsa
                                             7 dkg vaj
                                            50 ml tej
                     -Cseresznyezselé: 30 dkg cseresznye
                                                    2 evőkanál cukor
                                                    2 púpos teáskanál zselatin
                                                    1 evőkanál víz
                     -Csokimousse: 4 tojás
                                              10 dkg nagyon étcsokoládé
                                              kb. 1csapott evőkanál cukor
                                              3 evőkanál tejszín


Első lépésként kibélelünk folpackkal egy pici tepsit.
Mindkét "tészta" készítése azonos: a vajat megolvasztjuk, majd ráöntjük a piskótamorzsára, és a tej segítségével egy kézhez már nem ragadó masszát ügyködünk belőle. Elsőnek a világosabb masszát nyomkodjuk a tepsibe, majd a barnát. Minél egyenletesebb legyen, mert különben szeletelésnél csúnyán meglepődünk.

A gyümölcszseléhez magozzuk ki a cseresznyét, majd tegyük fel főni a cukorral és vízzel. Ha már nagyjából elfőtte, akkor vegyük le a tűzről, és keverjük bele a zselatint. Ha nem csomós, tegyük vissza, és sűrítsük be. Vigyázzunk, ha elkezdett forrni, az gázos, mert akkor a sűrítő hatást fújhatjuk. Egyenletesen kenjük a kekszrétegek tetejére.

A csokimousse receptje Foncsitól:   A fehérjékből verjünk nagyon kemény habot. A csokit olvasszuk meg vízfürdőben, majd keverjük hozzá tejszínt. A tojássárgákat a cukorral keverjük össze jól, és homogenizáljuk a csokival. Nem tudom mennyire érthető, de itt már természetesen nincsen melegítés. Legvégül forgassuk bele a tojáshabot. Öntsük a cseresznyezselé tetejére, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy jól megdermedjen.

Másnap gyönyörűen  szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése