2011. június 15.

Egreses-gyömbéres cseresznyelekvár

"Egy szép napos keddi délelőtt Panka elment a piacra, hogy méltó társat találjon egy nagy vödör elfogyasztásért könyörgő fekete cseresznye mellé. Az elképzeléseiben rebarbara szerepelt (tudom-tudom, az eper a hivatalos lelkitársa), ám a természet (vagy az árusok) keresztülhúzták a számításait. "Majd szombatra lesz", hangzott a válasz. Panka nyelvén már ott volt a válasz, hogy és addig mégis mit kezdjen vele?, de szerencsére most előbb gondolkodott, mint beszélt. Járkált tovább a sorok között, és főzött. Fejben, mert úgy szokott. Amit otthon csinál, az már csak a kivitelezés. Nézte a gyümölcsöket, zakatolt az agya :cseresznye-cseresznye, mivel illene össze? Mi az ami szokatlan, de mégis jó? Valami izgalmasat akart. Unta a régi ízeket amivel otthon mindig találkozott, talán ez sarkallta, és sarkallja most is a folyamatos újra. Nézte az epret, igen, gyönyörű, mézédes epret árultak. De az olyan snassz-gondolta, és ezt magában megerősítvén megrázta a fejét. Nem, az eper felejtős. Sétált tovább. Meggyel összefőzni túl hagyományos, a málna ki tudja milyen, ribizlit meg amúgy is vett. És mikor letette volna voksát a ribizli mellett, meglátott egy zacskó egrest."

Nem volt több kérdés.



Hozzávalók:    dkg magozott cseresznye
                      25 dkg egres
                      15 dkg cukor
                      1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
                      1 tasak Dr Oetker 3:1-ben zselésítő

Az egrest megszabadítjuk a héjától, mivel nekem még nagyon kemény volt, rövid ideig (kb. 1 perc) forró vízbe mártottam, és így könnyedén ki tudtam nyomkodni a gyümölcshúst.
Összekeverjük a cseresznyével, és összeturmixoljuk. Nem baj ha maradnak egész szemek, de a felét/háromnegyedét mindenképpen dolgozzuk el.
Reszeljük bele a gyömbért, adjuk hozzá a cukrot, és zselatin fixet.
Lassú tűzön kezdjük el melegíteni, majd a forrástól számítva még 4 percig főzzük.
Csírátlanított üvegekbe töltjük, és 5 percre fejtetőre állítjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

                                                          1 kicsi és 1 nagy üvegnyi mennyiség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése