2011. július 31.

Zöldfűszeres-cheddar sajtos grissini

Egy tökéletes kísérő borozáshoz. Vagy éhségűző vacsi előtt. Netán helyette :)

Hozzávalók: 47 dkg liszt
            1,5 dkg élesztő
            3,2 dl meleg víz
            fél teáskanál cukor
            2 teáskanál só
            3 evőkanál olívaolaj
            2 evőkanál méz
            3 dkg friss fűszernövény
            7 dkg cheddar

Egy nagy tálba beleszórjuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a langyosmeleg vizet, a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
A sajtot lereszeljük, a fűszernövényeket apróra vágjuk. (Nálam ez teljesen vegyes volt, igazából megritkítottam a velencei gasztroládámat. Került bele menta, snidling, rozmaring, tárkony és kakukkfű. Beletettem egy zacskóba, azt pedig csak bedobtam a táskámba. De ezután bármikor, már csak a táskám fölé hajolva is olyan aroma csapta meg az orrom, hogy valami fantasztikus. Szóval csak annyit tudok következtetésképpen levonni, hogy ha az összeállított "csomag" illata isteni, akkor az máshol is jól teljesít majd.)
Ha ez megtörtént, adjuk hozzá az olajat, mézet, sót, sajtot és fűszernövényeket, és gyúrjunk belőle egy kéztől elváló, hólyagos tésztát. Kelesszük egy óráig, míg a kétszeresére nem nő.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A megkelt tésztát még egyszer jól gyúrjuk át, majd tépkedjünk nagyobb dió méretű darabokat, és sodorjunk belőlük vékony kígyócskákat.(Én az elsőnél aggódtam, hogy úristen túl vékony lesz, de annyira megdagadtak, hogy a második sütésnél már szándékosan még annál is sokkal vékonyabbra sodortam.)
Sütőpapíros tepsire sorakoztassuk őket egymás mellé. Nem kell sok helyet hagyni, mert inkább felfelé nő, nem térfogatban. Pontos sütési időt nem tudnék mondani, mert minden iszonyú gyorsan történt :). 8 perc nem volt, 5-nél pedig azért talán több. Akkor jó, ha a rudacskák kapnak egy rendkívül halványsárga színt. Ennél jobban azonban semmiképp se barnítsuk túl, mert megkeményednek.


A recept Renitől :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése