2011. augusztus 24.

Mogyorós körtetorta

Mogyoró, körte, grillázs: csupa-csupa őszies finomság. 
Ha lehet ilyent mondani, én megnyitnám az őszi édességszezont. Ezzel a kombinációval. Talán így az időjárás is észbe kap, és nem hőségriadóban ünnepeljük a szülinapomat. :)
Ma kinnt jártam a maroshegyi telkünkön, és az összes fa roskadozott. Szóval biztosan ígérhetem, lesz itt még sok minden almából-körtéből-szilvából-szőlőből. Na meg dióból. Nem panaszkodásképpen, de azt meg nem is tudjuk elhasználni, olyan gyönyörűen terem az az óriási fa.
(Sőt, még egy doboz szedret is össze tudtam vadászni. A nyár utolsó ajándéka. Hogy készül-e belőle valami, vagy eltűnik natúran a hasamban...még kiderül! De a jelenlegi rohanásban az utóbbi tűnik valószínűbbnek. Egy pohár joghurttal, hmm, isteni!)

Ez (sem) házi fogyasztásra készült, a kutyakozmetikus csajszink kapta, ugyanis nem fogadott el pénzt a munkájáért. Akkor sem értettem, most sem értem, hiszen szolgáltatás, éltünk vele, ő dolgozott, de legalább így én is tudtam valami "ellenszolgáltatást" nyújtani. Szuper volt látni , hogy mennyire örül, remélem ízlett is :)  (Amúgy fehérváriaknak csak ajánlani tudom, mert kedves, és nagyon szépen dolgozik.)


Mogyorós piskóta:
     3 tojás
     15 dkg cukor
     7 dkg liszt
     1 csipet só
     9 dkg pirított, darált mogyoró 
     2 teáskanál sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval. A folyamat 3/4-énél (mikor már majdnem teljesen jó a hab) belekeverjük a cukrot. Egyesével beledolgozzuk a sárgákat, majd a sütőporos-lisztes-mogyorót. 
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk egy 18 cm-es tortaformát, majd belesimítjuk a masszát, és kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

                 --------------------------------------------------------------------

Pudingos-körtekrém
     3 nagy körte
     1,5 dl víz
     2 evőkanál cukor
     5 szem szegfűszeg
     3 dl tej
     1 csomag vaníliás pudingpor
     4 evőkanál cukor
     1 vaníliarúd
     8 dkg vaj

A körtéket meghámozzuk, majd egyenlő cikkekre vágjuk. Egy lábosba beleöntjük a vizet, beleszórjuk a cukrot, szegfűszeget, beletesszük a körtéket, és fedő alatt puhára pároljuk. (Fontos: ne főzzük szét!!!)
A  tejet beleöntjük egy lábosba, belekaparjuk a vaníliamagokat, belekeverjük a pudingport, majd a cukrot, és lassú tűzön besűrítjük.
Kiválasztjuk a 8 legszebb/hasonlóbb cikkelyt, és félretesszük díszítésnek. A többit apróra vágva a krémbe keverjük. A vajat keverjük habosra, majd dolgozzuk bele a kihűlt vaníliakrémet. 

        ---------------------------------------------

Díszítés:
    1,2 dl tejszín
    világos piskótamorzsa
    mogyorógrillázs

A mogyorós piskótát vágjuk 4 egyenlő részre, és töltsük meg a körtés krémmel. A torta külsejét vonjuk be a tejszínhabbal, az oldalát tapicskoljuk össze a piskótamorzsával. A tetejét rakjuk ki a félretett körtegerezdekkel, és nyomjunk rá tejszínhabrózsákat, majd szórjuk meg grillázzsal.

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése