2011. szeptember 20.

Metélőhagymás-camambertes kukoricapolenta balzsamecetes sült zöldségekkel

 Az első falat után csak az jutott eszembe, hogy na ez az a kaja, amivel bármilyen absztinenst meg lehet győzni a húsmentes élet gyönyöreiről. Szóval "küldeném" egyrészt az engem nyelvvizsgáztató szőke spinének, aki úgy húzta a száját, hogy de folyton zöldségeket enni annyira unalmas, és különben is 8 évesen egy könyv miatt lettél vegetáriánus? (Az arcára volt írva, hogy na ezt nem eteted meg velem, mert ilyen nincs.  Háát, van.) , másrészt Á-nak, akit szintén foglalkoztat ez a kérdés, bár egy tündér, mert mostanában nem szokta mondogatni (na igen, ő az aki be tudja tartani amit ígér). Egyszer majd ezt is ki kell próbálnod. Mint a humuszt :)


A kukorica camambertes ízvilágát naagyon kellemesen kíséri a sült zöldségek édeskés zamata, amit a körtés balzsamecet biztosít. Viszonylag uniszex: éppolyan jó hidegben mint nyáron, és a hozzávalói is mindig megtalálhatók (akár egy kisebb közértben is).

A sajtos-polentához:
   2 cső kukorica
   5,5 dl víz
   kisebb csomó metélőhagyma
   1,5 mokkáskanál só
   fél teáskanál friss tárkony
   2 diónyi camambert
   fehérbors

A kukoricát megmossuk, majd egy éles késsel levágjuk a szemeit. Feltesszük főni a vízzel, főzzük kb. 10 percig, botmixerrel összepürésítjük, majd visszatesszük a tűzre még 4 percre. Ekkor levesszük a lángról, ízesítjük sóval, a frissen aprított tárkonnyal, az apróra vágott metélőhagymával, belepakoljuk a kisebb darabokra tépkedett sajtot is, és addig kevergetjük, míg nagyjából el nem olvad. A legvégén ízlés szerint egy kevés fehérborssal is meghinhetjük.


A sült zöldséghez:
  3 paradicsom
  1 vöröshagyma
  2 szál répa
  1 evőkanál olívaolaj

A zöldségeket memossuk, amit kell megpucolunk, majd a paradicsomot gerezdekre, a répát kockákra, a hagymát félkörökre vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, belehalmozzuk a zöldségeket, megszórjuk sóval, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben kb. fél óráig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, és egyenletesen ráöntünk 1 evőkanál balzsamecetet. Ezzel még 10 percig karamellizáljuk, és már kész is!
 
                                                                                        2 személyre

Az ihlet és a zöldség receptje Axitól :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése