2011. október 2.

A tőzsdézés rejtelmei és az az isteni narancsos trüffelkrém

Tőzsdézni divat. Ha valaki tud, akkor még nyereséges is. Ha nem, akkor kevésbé. De a negyvenhez közelítve úgy látom rájön a pasikra. Legalábbis bizonyos körökben. (Persze ez még nem statisztika, mert egyenlőre 2 ilyen esetről tudok csak beszámolni, de a harmadiknál már hivatalosan is azzá válik. :) )
Örültem amikor apa megkeresett az ötlettel ( a szivaravató legjobb pillanata, persze csak szigorúan "A sort folytatja E. É., neki van modelles alkata, legalábbis még ma" című ódarészlet után), de voltak kétségeim, hogy tudok- e én ilyen ábrát varázsolni. Bár tulajdonképpen elégedett lehetek, mert nem egy meztelen nőt kellett vajkrémből farigcsálnom.
És mivel okos ember minden lehetőséget megragad a tanulásra, megosztanám veletek frissen szerzett ismeretanyagomat a tetején lévő kód jelentésével kapcsolatban.
CAD: Kanadai $, JPY: Japán Yen, USD:USA $, TRY: Török Líra
A ZSO/LEE-ra pedig még magamtól is rájöttem: a szülinapos neve "kódokban".


A recept Macitól (duplázva, meg néhány aprócseprő változtatással)


Mandulás tészta:
  15 dkg cukor
  15 dkg liszt
  10 dkg őrölt mandula
  4 tojás
  15 dkg vaj
  3 evőkanál kakapor
  2 teáskanál sütőpor

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat egyenként hozzáadva homogénné dolgozzuk.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd azt is a masszához adjuk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x 24-es kistepsit, öntsük bele a masszát, majd süssük kb. fél óráig. Tűpróba! Ha nagyon pirulna a teteje, ellenben a közepe még remegős akkor takarjuk be alufóliával.


Narancsos trüffelkrém:
  30 dkg étcsokoládé (minimum 70%)
  10 dkg vaj
  25 dkg masarpone
  1,2 dl habtejszín (+ 1,5-2 evőkanál porcukor, és 1 fixáló)
  1 evőkanál Cointreau (ha erős/erősebb alkoholízre vágyunk akkor minimum 2 kanállal)

A csokit megolvasztjuk, majd még melegen belekeverjük a vajat. Robotgéppel beledolgozzuk a mascarponét, majd a habbá vert tejszínt. Tegyük mélyhűtőbe egy 10 percre majd "habosítsuk fel" újra.


Összeállítás: A tésztánkat kihűlés után vágjuk 3 felé. A krém kb. harmadát kenjük az alsó lapra, illesszük rá a következőt, arra kenjük a második harmadot, rá a legfelső lapot majd vonjuk be a maradék krémmel. Ne lepődjünk meg hogy nehezen kenhető használjunk vizes kést, illetve használat előtt hagyjuk "felmelegedni" hogy kenhetőbbé váljon. 
Kb. 40 dkg fondanttal borítottam amire étcsokival és piros cukormázzal "rajzoltam".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése