2011. december 4.

Török joghurt torta a lehangoló idő ellen

Ma 18 éve, hogy megkereszteltek- anya ezzel fogadott reggel. Advent 2. vasárnapján.
Uff. Vajon akkor is ilyen pocsék idő volt? Nem hideg vagy ilyesmi (meg talán az még kevésbé rossz), csak köd és nyálkás trutyi mindenhol. Kiábrándító. Ráadásul még tanulni seme tudok normálisan. Minden elvonja a figyelmem.
A kedvem dettó nulla. Karácsony? Tegnap át kellett mennem a városon, és mintha egy idegen világba kerültem volna: minden ünnepi díszkivilágításban úszik, a kórus karácsonyi dalokat zeng a színpadon, az árusok standjai körül bolydult tömegek sétálgatnak forraltbort szürcsölgetve.
Na, ha azelőtt nem volt rossz kedvem, akkor ettől lett. Gusztustalan, hogy mennyire rá akarják tukmálni az ünnepet az emberekre. Fogják fel, még nincs karácsony.


A receptet á la carte-nál találtam, majd' fél éve. Többször volt is már terítéken, hol ilyen-olyan gyümölccsel, hol natúran, de mindegy is, csak osztani tudom a véleményt: elképesztően könnyű kis édesség.

Hozzávalók egy 18 cm-es piteformához :
       2 kisebb tojás
       csipet só
       1 nagy evőkanál xilit/cukor (vagy inkább 2)
       fél centis gyömbérdarabka
       fél teáskanál vaníliapor
       1 púposabb evőkanál tönkölyliszt (nálam teljes kiőrlésű)
       20 dkg sűrűbb natúr joghurt
   
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük kemény habbá a sóval.
A sárgákat keverjük habosra a xilittel/cukorral, majd tegyük bele a vaníliaport, és reszeljük bele a gyömbért is. Adjuk hozzá  a joghurtot, lisztet, keverjük simára. A legvégén forgassuk bele a fehérjehabot.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki vékonyan zsiradékkal egy kicsi piteformát, töltsük bele a masszát. Hámozzunk meg 3 kiwit, vágjuk vékony karikákra, majd tegyük a tetejére. Süssük kb. 20 percig, míg aranybarna nem lesz a teteje, és a közepe nem folyós.

2 megjegyzés: