2012. január 21.

Oroszkrém torta

" ...aranygaluskát csinálok az unokáimnak!" - újságolja büszkén egy néni a barátnőjének. Én meg tortát a spanyoltanárnőnek, gondoltam, miközben ballagtam haza az iskolából fél 4-kor. 
Nem ez az első "iskolai tortám"; kapott már Ann Csokis-diós tortát, Nathan dobostortát, az osztályfőnök egy Barca emblémás csokitortát és a biológia tanárnőnk egy Eszterházyt. Ez most szülinapra készült, a fia útmutatása alapján, bár legközelebb lincseljenek meg ha ismét hallgatnék rá, mert mint kiderült lúdláb volt az igény, csak mivel ő nem szereti a meggyet, hozzám már az oroszkrém verzió jutott el. Utólag valami olyasmivel magyarázta, hogy de az anyja azt mondta neki, hogy ezt is szereti. Meg hogy én lúdlábat nem csináltam még. 
Áron, ilyent sem, úgyhogy igazából lényegtelen. De nagyon örültem a feladatnak, mert (aki ismer az tudja): fő az újdonság! :)

Csak azt mondjátok meg, hogy milyen volt. Mert többen például elég töménynek találták, de bővebben kifejteni senki sem volt hajlandó, én azonban nem tudok változtatni, ha nem tudom a pontosan a problémát. (Persze az sem probléma ha valakinek így ízlett.) Szóval ha szánnátok rám pár percet. :)


A recept (és díszítés) Duendétől. :) Itt is hálásan köszönöm!

Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
6 nagy tojás
18 dkg cukor
20,5 dkg liszt
2,5 teáskanál olaj
fél teáskanál ecet

A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük. Ez nekem a legmagasabb fokozaton nagyjáából 4-5 percet vett igénybe. Ezután csepegtessük bele az ecetet, és keverjük még 2 percig. Legvégül jöjjön az olaj, majd a liszt, amit óvatosan, fakanállal forgassunk a tojásos masszába. (Ügyeljünk rá, hogy tényleg jól elkeveredjen, ne maradjanak benne liszt-szigetek.)
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Kenjük ki vajjal egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját, öntsük bele a maszát, majd süssük nagyjából 35 percig. (Nekem nem emelkedett túl sokat, és azutn kicsivel volt jó, hogy a teteje is kapott egy szép barnás színt.)
Hagyjuk a formában kihűlni.


Vaníliakrém:
4 tojás
1 vaníliarúd
2,5 dl teljes tej
18 + 6 dkg porcukor
0,5 dl rum 
8 dkg mazsola
5 dl tejszín
2 nagyobb evőkanál zselatin (kb. 1 csomag)

A mazsolákat áztassuk be a rumba.
A tojásokat a 18 dkg porcukorral robotgép segítségével teljesen simára keverjük. Félbevágjuk a vaníliarudta, kikaparjuk a belsejét. (A külsejét természetesen nem ér kidobni, én pl. egy xilittel töltött üvegben gyűjtöm őket.) Öntsük hozzá a tejet, majd lassú tűzön sűrítsük be. Időnként megkeverve hűtsük ki szobahőmérsékleten (és akkor nem lesz hártyás a teteje).
3,2 dl tejszínt verjünk kemény habbá a maradék porcukorral. Ebbe keverjük bele a már kihűlt vaníliás "pudingunk".
A zselatint 4 evőkanál vízben melegítsük meg, majd kevergetve hűtsük langyosra.
Csorgassuk a tejszínes keverékbe, és robotgéppel jól keverjük össze, hogy mindenhova jusson.

Összeállítás: A piskótát vágjuk 3 egyenlő részre. Csatoljuk az alsó lap köré a tortaforma oldalát, majd kenjük rá a krém felét. Mivel itt még viszonylag híg, nyugodtan lehet önteni. Erre óvatosan illesszük rá a középső lapot, kissé nyomkodjuk is meg, hogy minden helyet kitöltsön a krém. Ezután krém, és újra piskóta következik. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy megszilárduljon.
Díszítéshez felverjük a maradék tejszínt (porcukorral és fixálóval), körbekenjük vele a torta oldalát, tetejét, tejszínhabrózsákat nyomunk rá, majd 1 közepes narancs és 2 kiwi felszeletelt darabjaival díszítjük. Az oldalát feltétlenül tegyük rusztikussá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése