2012. július 21.

Sült paradicsom fokhagymás kenyérmorzsával

Elsétáltam a közeli boltba a készülő fagyimhoz (vegán!), ahol a pénztárnál pont beállt elém egy csapat leányzó. A kocsi (alkohol)tartalmából ítélve több napos csajbuli lehetett kilátásban. Kis irigységet éreztem. Mikor is csináltam én hasonlókat? Aha, pontosan 13 éves voltam.
Jó volt. Nagyon jó. Egészen más dolgok foglalkoztattak.
Ők 17-ek. Legalábbis ezt állították a sorban előttük álló középkorú pasinak, akit már a tejespultnál sikerült meggyőzni, hogy ne sajnálja tőlük, a jelen esetben kincseket érő személyigazolványát. Hah, ezek szerint a világ mit sem változott: még mindig úgy gondoljuk, hogy az ellenekző nemet egyszerűbb efféle "alantas" cselekedetekre rávenni.* És milyen igaz. Örökzöld klasszikus.
Személyes élmények? Ja igen, még 2006-ból.


* Azért egy pillanatra bevillant, hogy milyen kár, hogy nem engem találtak meg. Amióta betöltöttem a 18-at, még egyszer sem volt alkalmam "mutogatni". Na jó, nem is nagyon kerestem, de...egyszer azért kipróbálnám.



Szaftos paradicsom. Fokhagyma. Petrezselyem. Ropogós kenyérmorzsa. Hmm...
Nem a főzés netovábbja, de maga a tökéletes nyári köret. Idényben a legjobb, ráadásul boldogan megsül egyedül a sütőben, míg mi a kerti grillnél foglalatoskodunk.

Hozzávalók:
1/2 kg aprószemű paradicsom
4-5 szelet szezámmagos kétszersült
2 nagy gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, fehérbors
15 szem olajbogyó
olívaolaj

Kikenünk pálmazsírral egy közepes méretű tűzálló tálat.
A paradicsomokat félbevágjuk, majd egyenletesen kirakosgatjuk vele a tálat.
A kétszersültet (mozsárban) morzsásra törjük - az eredeti recept egy zsemlét ír, amiből zsemlemorzsát kell készíteni - , majd hozzákeverjük az apróra vágott olajbogyót és lereszelt fokhagymát.
A paradicsomokat megszórjuk nagyszemű sóval, borssal, és az apróra vágott petrezselyemmel, majd egyenletesen elosztjuk rajta a kenyérmorzsát.
Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd 210 fokos sütőben 20 perc alatt puhára-paradicsomot/ropogósra-kenyérmorzsát sütjük.


Forrás: Stahl-Büntetlen örömök


1 megjegyzés:

  1. Nyelek nagyokat, nagyon finom lehet! Jegyzem is magamnak, tökéletes köret a kinti sütögetések során! :)

    VálaszTörlés