2013. január 8.

Sütőtökös fűszeres muffin (házi) nutellával


Kapcsolatok.
Eddig is tudtam, hogy nem egyszerű, de valójában mindig azt gondoltam, hogy ez csak miattam van. Most, 19 évesen rá kellett ébrednem, hogy nem.
Az emberek bonyolultak, és ennek megfelelően, ha két (vagy több) nézetet kell összehangolni, a nehézségi index exponenciálisan nő.

Anyával beszélgettünk a hétvégén. Őszintén beszélt a ...problémáiról? Inkább érzésekről. Arról, hogy mennyire eltávolodott a barátaitól.
Meglepődtem.
Ő mindig olyan tökéletesnek tűnt. Gondoskodó, kerüli a konfliktusokat, éppen ezért jóban van mindenkivel, keresi mások társaságát, és mások is igénylik az övét: egy csomó igazán jó barátnője van. Ha valamit irigyeltem az életéből, akkor az ez volt.
Ezidáig. Mert lehet, hogy tökéletesnek tűnt, de közel sem volt az. Kiborult a bili. Elmesélte a sérelmeit, a konfliktusokat, az összetűzéseket. És hogy mennyi mindent lenyelt.
Szóval ez így megy? Ez az ára a nagy tökéletességnek?
Ha igen, hát köszönöm szépen nem kérek belőle.

Meg különben is. Arra is rájöttem (ez egy megvilágosodós kis víkend volt) hogy azzal megy el az életem, hogy megpróbálok másnak látszani, mint amilyen vagyok. Tökéletesnek.
Hibátlannak.
Hiába a szűz horoszkópom már eleve magába foglalja a precizitást, az aprólékosságot, és a maximalizmust. Az ehhez megnyert szintén szűz aszcendens már csak hab a tortán. Meg magyarázat a miértekre.
Hogy miért ügyelek olyan kínosan arra, hogy olyannak lássanak, amilyen szeretnék lenni. Amilyen nem vagyok.
És nem is leszek. Nem tudok az lenni.

Mostanra azt hiszem elkezdtem megbarátkozni a helyzettel. Talán elkezdtem felfogni, hogy nem ez lesz az áhított boldogságkeresésem útja. Hogy nem ez visz el ahhoz a Pankához, aki az önmegvalósítás végén áll.
"Nem a tökéletesség tesz boldoggá" - mondtam egyszer apának.
Megrázta a fejét: "De. Az is. De nem feltétlenül kell hozzá."

Nyilván megpróbálom kihozni a maximumot, de... el kell tudnom fogadni, hogy nem. Nem sikerülhet minden.

És így kell, hogy szeressenek.
A hibáimmal. 
A tökéletlenségeimért. 

Amitől az vagyok, aki.


Legnagyobb szomorúságomra egyre kevesebb helyen látok sütőtököt. Ahol látok is, vagy elképesztően drága (ami nevetséges, mert a sütőtök gyakorlatilag a szemétdomb mellett nő) vagy elképesztően ronda. A Tescóban például közölték velem, hogy nincsen, nem is lesz, hiszen a Halloween már elmúlt. (Nem akartam közölni az eladóval, hogy valóban elmúlt, de már december elején, ehhez képest még az előző héten is voltak igen szép darabjaik.)
Tehát szó szerint vadásznom kell, hogy megfelelő példányra bukkanjak. Emiatt viszont a fogyasztásom sajnos leredukálódott a heti 1 alkalomra. Akkor meg magam elől kell eldugdosnom, mert nem egyszer volt már olyan, hogy úgy eltüntettem csak úgy magában, hogy észre sem vettem. Ilyen szarvashibákat pedig nem engedhetek meg magamnak, hiszen még annyi klassz receptet kell kipróbálnom...


Hozzávalók 9 nagyobb muffinhoz:
4 dkg vaj
1 kisebb banán
180 g sült tökpüré
5 evőkanál joghurt
1 tojás
2 dl teljeskiőrlésű rozsliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 kardamom magjai
reszelt szerecsendió
szóráshoz: 1 ek. nyírfacukor, fahéj, reszelt gyömbér
9 nagy teáskanál kakaós mogyorókrém/nutella

Pürésítsük a banánt, joghurtot és a tököt, majd adjuk hozzá a vajat, tojást és keverjük simára.
Egy külön tálban vegyítsük el a száraz hozzávalókat, és szép fokozatosan adagoljuk a nedves masszához.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy szilikonos muffintepsit, majd kanalazzunk mindegyik aljára 1,5-2 teáskanálnyi tésztát. Vizezzük be a kanalat, és alakítsunk ki gödröcskéket. Ebbe illesszük bele a mogyorókrémet, majd fedjük be a maradék tésztával. 
Tegyük be sülni, majd 10 perc után szórjuk meg a tetejüket a fűszeres cukorral, és süssük készre.


Forrás: Reclaiming Provincial



Ingredients for 9 bigger muffin:
4 dkg soft butter
1 smaller banana
180 g baked pumpkin puree
5 tbsp yoghurt
1 egg
2 dl wholegrain flour
1 tsp baking soda
1 tsp cinnamon
seeds of a cardamom
nutmeg
9 big tsp chocolate hazelnutcream (homemade always better)
for the topping: 1 tbsp xilit, cinnamon, ginger


Put the banana, yoghurt and the pumpkin into a blender, work until smooth then add the butter and the egg.
In a bowl mix the dry ingredients.
Stir slowly the contents of the 2 pot.
Preheat the oven to 180 C.
Spread a silicone mold with butter and put 1,5-2 tbsp dough into the bottom of the molds. With the back of the spoon make holes and fill them with the nutella.
Portion the leftover batter and put into the oven.
After 10 minutes sprinkle the top with the cinnamon-ginger sugar and put back for another 10 minutes.

Enjoy hot warm till the chocolate-hazelnut cream is gooey...

4 megjegyzés:

  1. hogyan kell házilag nutellát csinálni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én igen egyszerűen megoldottam: simára turmixoltam rizstejet, mogyorót, kakaóport, majd édesítettem (persimonnal). Ha szeretnéd csinálok róla egy posztot - még most tökéletesítem a cuccot - de ha beírod a keresőbe találsz vagy ezer variációt. :)

      Törlés
  2. Tudod Panka, sosem voltam tökéletes és a tökéletesség látszatát kelteni pedig egyáltalán nem állt szándékomban. Nincs rosszabb, mint egy tökéletes vagy inkább annak látszó ember. De azok a baráti kapcsolatok az életemben tényleg tökéletesek voltak, akkor. Csak minden folyamatosan változik. És ez így tökéletes :)

    VálaszTörlés