2013. április 6.

egyszer lent ...


 A sorsnak vannak furcsa játékai. Nem lehet ellenük tenni. El kell fogadni, követni, sodródni vele, és remélni, hogy egyszer megértjük, mi miért történt.
Anya azt mondta: ahol isten bezár egy kaput, kinyit egy másikat. De kérdezem én, milyen áron?!
Megállok egy pillanatra. Kibámulok az ablakon. Fel az égre, a pillanatnyilag egységes szürke színben pompázó semmibe. Még a felhők sem látszanak. Ott lehet most? A felhők között? A semmiben?
Nem. Mert nincs ott semmi. Az égvilágon semmi.



Ha valaki meghal, az meghal. Nincs mit ragozni, szépíteni. Eltűnik. Fizikailag megszűnik. Nem válik külön a teste és a lelke. Nincs olyan, hogy a testét eltemetik, a lelke pedig felköltözik az égbe. Nincs. A kettő nem különválasztható. A lelket a test mozgatja.
De mi nem felejtünk. Nem. Csakazértsem.
Én legalábbis mindent megteszek, hogy a lehető legpontosabban megőrizzem a képét. Illatokon, színeken, pillanatokon keresztül. Mert számomra ezek sokkal többet mondanak, mint egy-egy kép.
Anya a pizsamafelsőjében alszik. A börgéjéből iszik. A parfümét szagolgatja.
Az egyik fotelban összehajtva a futópólója. Amiben utoljára futott. Alatta egy sapka és sál. A sapka elején tenyér nagyságú rászáradt sárfolt. Mert elesett, amikor rosszul lett. A sálat magammal hoztam, Pali illata van. Azzal alszom. Minden lefekvés előtt az orromhoz emelem, és jó mélyen beszívom az illatát. De valahányszor ránézek a sarkán lévő 2 kis apró sárpöttyre, ökölbe szorul a kezem a tehetetlenségtől. A gondolattól, hogy ott fekszik arccal lefelé a földön. És nem tudnak rajta segíteni. Hogy így kellett meghalnia. Hogy meg kellett halnia.


Az ágy túloldalára oda van készítve a Pesten használt ruhája. A papucsa, az öngyújtója, a törölközője... mind várja a gazdáját.
Aki már nem jön el értük. Soha.


 
"Szerinted mennyi időnk van nekünk együtt? - kérdezte egyszer anya Palitól.
Ő rövid gondolkodás után azt válaszolta: Én örökké gondoltam.
-Én is, de mennyi az?"


Most már tudjuk: ennyi.
Neki tényleg örökké tartott.


kókuszos mandulás banánsüti epres kesukrémmel
     az eredeti recept a Sprouted Kitchen-ről

- Jó bár banánkenyér recept forog közkézen, nekem ez lett a kedvencem. Nagyon-nagyon finom. Pont kellően édes, a tésztája omlós, de mégis puha - a banán valami fantasztikus állagot ad neki. Egyszerű, egészséges és nagyon gyors: egy jó turmix és néhány csuklómozdulat az egész. A krém szintúgy. Hidegebb időben eper nélkül, kókusszal, netán citromosan... elronthatatlan! -


a banános sütihez:
1,5 nagyobb puha, érett banán
3 dkg kókuszolaj
3-4 ek kókusztej
2 dkg méz
1 nagy evőkanál nyírfacukor
1 tojás
160 ml mandulaliszt
60 ml kölesliszt
3 nagy evőkanál kókuszliszt
1 csapott teáskanál fahéj
reszelt szerecsendió
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor

A  kókuszolajat megolvasztjuk, majd összeturmixoljuk a banánnal és a tejjel.
A száraz hozzávalókat elvegyítjük egy másik tálban, majd összedolgozzuk a banános masszával. Óvatosan keverjük hozzá a tojást, majd édesítsük a mézzel és nyírfacukorral.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Vajazzunk ki egy minikuglófformát. ( Az enyém 14 cm átmérőjű.)
Kanalazzuk bele a masszát, majd süssük nagyjából 35-40 percig, míg a hústű tisztán ki nem jön belőle, illetve a teteje meg nem szilárdul. Érdemes az első 15-20 perc után alufóliával letakarni, hogy ne piruljon túl a külseje.



az epres kesukrémhez:
2 kis maréknyi kesudió
6-7 szem érett eper
1 kis teáskanál méz

A kesudiót áztassuk vízbe néhány órára, míg puha nem lesz. Turmixoljuk össze az eperrel, majd ízesítsük mézzel.


coconut almond banana-cake with strawberry cashew creme


for the banana cake:
1,5 bigger mature, ripe banana
3 dkg coconut oil
3.4 tbsp coconut milk
2 dkg honey
1 big tsp xilit
1 egg
160 ml almond flour
60 ml millet flour
3 big tbsp coconut flour
1 heaped teaspoon cinnamon
grated nutmeg
1 tsp baking soda and baking powder

 Melt the coconut oil then mix with the banana and the milk. 
Stir the dry ingredients in a bowl than work with the "banana cream".
Add the egg and the sweeteners. 
Preheat the oven to 175 C.
Spread a smaller mold with butter than spoon into the dough. 
Bake approx. 35-40 minutes till the top will be stable. After the first 15-20 minutes cover the top of the cake with aluminium foil for prevent the overbaking.




for the strawberry cashew creme
2 small handful of cashew (approx. 1/2 cup)
6-7 mature strawberries
1 tsp honey

Soak the cashews until begin to soft. Wash and cut the strawberries then mix with the cashews until smooth. Sweeten with honey.

3 megjegyzés:

  1. Pár napja találtam a blogodra. Nem tudom eddig, hogy nem láttam :) Én is vega vagyok és sok jó ötletet találtam nagyon színvonalasan megjelenítve :) Köszönet érte!
    -Egy szerettünk elvesztése mindig nagyon nehéz. Én is már többször megtapasztaltam. Sok erőt kívánok nektek ehhez a nehéz időszakhoz! Remélem nem haragszol meg, ha megosztok veled egy idézetet. (Más szemszögből közelíti meg a dolgot, mint ahogy Te írtad. Remélem nem sértelek meg vele, távol áll tőlem.)
    "A lélek nem ismer sem születést, sem halált. Soha nem keletkezett, nem most jön létre, és a jövőben sem fog megszületni. Születetlen, örökkévaló, mindig létező és ősi, s ha a testet meg is ölik, ő akkor sem pusztul el."
    Minden jót! Evi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedvességed Évi! És dehogy baj, hogy ezt megosztottad velem. Köszönöm. MIndig érdekelnek az eltérő nézőpontok. Amúgy meg pont ettől szép (de legalábbis igalmas) az élet, hogy máshogyan gondolkodunk. :)

      Törlés
  2. 3 Researches SHOW How Coconut Oil Kills Waist Fat.

    The meaning of this is that you actually burn fat by eating coconut fat (including coconut milk, coconut cream and coconut oil).

    These 3 researches from big medical journals are sure to turn the conventional nutrition world upside down!

    VálaszTörlés