2014. június 18.

epres-sajttortás joghurtos fagyi


Nem szeretem a langyos vizet.
A nem tudomokat. 
Azokat az embereket akiknek nincsen véleményük. Vagyis akik nem vállalják fel.



A kamaszkori énem érzéseit nagyjából így lehetett volna összefoglalni.
Szerencsére azonban növünk, idősödünk és ilyen módon nekem is sikerült megtanulnom, hogy attól, hogy valakinek véleménye van, nem kell feltétlenül ki is mondani. Nem mindenáron. Mindenkin átgázolva.
Hogy van az a helyzet, amikor jobb hallgatni.


Fekete, fehér.
Ebben a szellemben éltem le az egész kamaszkoromat. A lázadás része volt. Nem teoretikusan ellent mondtam másoknak, csak nem ismertem a kompromisszumot. Hogy sokszor előrébb visz, mint az igazságunkba való görcsös kapaszkodás.


Nem mondom, hogy kinőttem. 
Valahol a személyiségem része, mindig az is marad.
Például hiába szeretném beosztani az energiáimat, sohasem sikerül. Bizonyos időszakokban eszméletlenül pörgök, a másikban viszont gyenge takaréklángnál többet képtelen vagyok kihozni magamból. 
De van, amit tudok változtatni. 
A gondolataimon, Hogy a fekete-fehér mellett árnyalatokat is lássak.
A viselkedésemen. Hogy nem csak kedves és undok lehetek.
Nem könnyű. Nem megy egyik napról a másikra, és akarni is kell, de meg lehet csinálni. 

Meg lehet változni.Próbálok lenni.
Úgy élni, hogy azt mondhassam, nem csinálnám máshogy. Még akkor sem, ha ez az élet nem feltétlenül egyenlő azzal, amitől boldog leszek. 
Régen harcoltam ellene. Mindent és mindenkit irányítani akartam, mert azt hittem, hogy úgy jó lesz. Hogy lehet jó.

Már nem teszem. 
Nem feladtam, egyszerűen csak nincs értelme. Mindenkinek más lapokat osztottak. Más feladatot kell elvégeznünk. Azt, amit nekünk szántak, és nem azt, amit mi választunk. 
Azt hiszem ezt hívjuk Sorsnak. Előre elrendelésnek.
Ez ellen harcolni pedig olyan, mint árral szemben úszni. Lehet, de felesleges.

Őszintén hiszem, hogy mindenkinek van egy kijelölt útja. Ami csak az övé. Amiről ha le is tér ugyan, valami visszavezeti. Vissza kell, hogy vezesse. 

Azt kell végigjárnunk. 


Tudom, hogy nincsen meleg, hogy éjszakára be kell csuknom az ablakot, ha nem szeretnék másnap reggelre kifázott vesével ébredni, és naptej helyett legszívesebben én is inkább esernyőt vinnék magammal. De nyár van. Akkor is. 

Ha nyár, akkor pedig fagyi. És friss gyümölcsök minden mennyiségben.

Ez a kis gyönyörűség életem első főzött tojásos próbálkozása, de azt kell, hogy mondjam, meggyőzött. A kanalazás közben fel-felbukkanó keksz és eperdarabok, a joghurt és méz illatának békés keveredése... szerintem próbáljátok ki.



Hozzávalók 1 kisebb fémbödönnyi fagyihoz:
1 csésze tej
3/4 csésze tejszín
3 tojássárgája
2 csipetnyi só
1,5 csésze nagyon sűrű, krémes joghurt
3 (vagy 4) jó nagy evőkanál méz

1,5 csésze sült eper
70 g darabokra vágott zabos keksz

A tejet és tejszínt alacsony lángon kezdjük el melegíteni, majd ha már a kezünket fölé téve melegnek érezzük, egyesével keverjük bele a tojássárgákat. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be, adjuk hozzá a sót, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt a részt célszerű este csinálni.)
A mézet és joghurtot jól dolgozzuk össze a kihűlt alappal, és tegyük fagyigépbe, vagy a fagyasztóban néhány átkeverés mellett fagyasszuk ki.

Készítsünk elő egy edényt, amibe rétegezni fogjuk. Alulra kerüljön a fagyialap, rá a sült eper / eperlekvár, arra pedig a keksz. Érdemes minél több réteget csinálni, hogy a végeredmény a kanalazáskor szép márványos legyen, nekem 4 sikerült - illetve a legfelső kekszmorzsa tetejére is jutott egy kevés fagyi. Tegyük be a fagyasztóba, hogy összedermedjen.


A recept alapját a Sproted Kitchen joghurtfagyija adta.

2 megjegyzés:

  1. Te olvasol a gondolataimban? Gyümis-sajttortás fagyi és végre nem gépi fagyi (kinek van pénze fagyigépre?:)!
    A többihez pedig: igen, vannak árnyalatok. De sajnos az néha át is megy kétszínűségbe. Jobban szeretem azt, aki megmondja a frankót. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ez géppel készült :D de szerintem vagy nem használom jól, vagy túl öreg (anya vette még kb. 5 évvel ezelőtt az egyik Stahl szakácskönyvön felbuzdulva), de egy 40 perces fagasztás után szinte pontosan ugyanolyan folyós a tartalma, mint mielőtt beletettem :), úgyhogy szerintem nyugodtan dobd be a fagyasztóba!

      Törlés